Скажи, Отець...

Олешко
Скажи, Отець, що маємо робити?
Яким шляхом до тебе йти – молитись,
Закинувши всі справи? Чи навчитись
Немов молитву всі діла творити?

Зректись себе і світ вивчати божий?
Забувши світ в собі тебе шукати?
Чи жити так, як більшість і чекати
Коли ти прийдеш й сам нам допоможеш?

Які лани ми маєм обробляти –
В серцях плекати слів твоїх насіння,
Щоб проросло, даруючи спасіння?
Світ справ благих насінням засівати?

По писаним законам в світі жити,
А чи законом Совісті і Честі?
Святими визнати всі Веди й Вести?
З Письмен Святих багаття розложити?

Чи ж ворогам все щоки підставляти,
І шиї під ярмо, та під сокиру?
Чи, взявши меч, за землю, волю, й віру
До бою, до священного ставати?

Церкви, а чи храм серця відродити?
В Писаннях, чи в душі тебе знайти?
Скажи, Творець, що маємо робити?
Яким шляхом, скажи, до тебе йти?