Юлия Друнина. И откуда вдруг берутся силы...

Борис Городецкий
When the soul is dark, world full of slaughter,
Where does the strength to me come from?
If I only was not Russia’s daughter
Then I would give up long time ago...

1941 – do you remember?
It is nerve that in my memory aches –
On the snow tank ditches in December
Round Moscow crawled like the snakes.

Letters,
Wounded soldiers,
Ruins… Don’t tear
Heart to pieces, recollecting war.
But I do not know times more clear.
And who ever loved his country more?

Only love could make the people stronger
In the roaring fire you’ll never see.
If I’d not believe in Russia longer,
It would also not believe in me.



--------------------


Юлия Друнина. И откуда вдруг берутся силы...


И откуда
Вдруг берутся силы
В час, когда
В душе черным-черно?..
Если б я
Была не дочь России,
Опустила руки бы давно,
Опустила руки
В сорок первом.
Помнишь?
Заградительные рвы,
Словно обнажившиеся нервы,
Зазмеились около Москвы.
Похоронки,
Раны,
Пепелища...
Память,
Душу мне
Войной не рви,
Только времени
Не знаю чище
И острее
К Родине любви.
Лишь любовь
Давала людям силы
Посреди ревущего огня.
Если б я
Не верила в Россию,
То она
Не верила б в меня.