Философ. На украинском языке

Раиса Андрющенко
«ФІЛОСОФ»

Сільську  хату,  вікна,  двері  -
Зовсім  покосило,
І  знаряддя,  що  для  праці,
Гарно  поржавіло!

Бур’яни  високим  лісом
Обліпили  хату,
На  городі  кілька  років
Не  брали  лопату!

Сторонньому  страшно  й  дико  -
Реп’яхи  кусають,
А  кроти  ходи  порили  -
Вже  в  хату  влізають!

А  «філософ»  собі  гадки
На  умі  не  має,
Що  потрібно  щось  робити
У  цім  дикім  краї.

Сидить  собі  та  читає
Філософські  книжки,
Втяв  собі,  що  він  все  знає  -
Тож  людей  повчає.

Вчить  малого  і  старого,
Що  в  житті робити,
Та  не  знає  -  як  на  світі
Самому  прожити.
 
Позлітали  з  петель  двері,
Покосилась  хата, 
Зовсім  він  тут  ні  до  чого  - 
Винувата  влада.
 
Всіх  навколо  донімає:
«Чого  це  я  бідний?!
Працювати?!    Не  люблю!
Я  на  краще  гідний!»

Бо  ворожка  обіцяла
Грошенят  туманно  -
Все  життя  тепер  чекає
Небесної  манни

Цілий  рік  собі  читає
Філософські книги  -
В  огороді  вже  під  осінь
Виростають  «фіги»

Знову  влада  винувата:
«Що  за  непорядок?!?!»
Не  підтримали  його!
Не  дали  достаток!

О  така  в  селі  людина
Живе – поживає,
Не  робити – часу  є!
Робити – немає!

Якби  тільки  про  читання
Була  б  тут  розмова!
Як  він  любить  випивати  -
Зовсім  тема  нова!