Ach, dzwoneczku srebrodzwonny. Sergiusz Jesienin

Валентин Валевский
tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/es1/es1-082-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

                  *     *     *

Ach, dzwoneczku srebrodzwonny,
Spiewasz? Czy to serce stroi?
Swiatlo rozy od ikony
Mam na zlotych rzesach moich.

Niech nie jestem tym wyrostkiem
W tym golebim skrzydel blasku,
Mam radosny sen o boskim,
Nietutejsze dziwnym lasku.

Na nic jest mi dech mogily,
Z tajemnica nie zyc slowu.
Naucz mnie, by mozna bylo
Nigdy sie nie budzic znowu.

1917 r.