W ksiezycowym wzorze cicho. Sergiusz Jesienin

Валентин Валевский
tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/es1/es1-103-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

               *     *     *

W ksiezycowym wzorze cicho
Lowi zjawy zle dolina.
Przed obrazem sie na licho
Usmiechnela Magdalina*.

Ktos okropny i niezdarny
Pozazdroscil jej usmiechu.
Wypial bielma wieczor czarny
I pobielal now dla grzechu.

Nasilila sie kurzawa,
Tryska ch;odny pot u lona,
A placzaca wierzba stawa
Lezie wiatru na ramiona.

Smierc po ciemku ostrzy brzytwe...
I juz placze Magdalina.
Wspomnij moja wiec modlitwe
Ten, kto chodzi po dolinach.

1915 r.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*      Magdalina (prawoslaw.) – Magdalena (katolick.)