вертаюся до тебе

Василь Роман 2
без  порівнянь 
без  вдаваного  крику
без  голих  правд  і  жабуриння  без 
вертаюся  до  тебе
у  велику
країну  мрій  із  запахом  небес
у  смерекові 
повернусь  Карпати
в  твою  Полтаву 
і  в  твій  княжий  Львів
щоби  в  легені 
смілості  набрати
і  гордості  й  любові  матерів
без  тебе  я 
мов  безсловесна  пісня
як  пагін 
що  без  крони  відроста
як  мул  джерел 
як  зірка  що  повисне
і  падає  у  трави  і  жита
вертаюся 
по  колу  через  терни
через  каміння
і  сніги  розлук
в  живу  і  рідну 
горду  і  не  вмерлу
в  мою  країну 
згорблену  від  мук
у  чисті  роси 
бабиного  літа
у  чорну  темінь 
ночі  що  від  шахт
щоби  в  останнє 
може  зрозуміти
що  ти  єдина 
як  моя  душа