Opuscilem rodzinny dom. Sergiusz Jesienin

Валентин Валевский
tlumaczenie z rosyjskiego na polski,
link do strony rosyjskiego oryginalu:
http://feb-web.ru/feb/esenin/texts/es1/es1-143-.htm

Sergiusz Jesienin (1895 - 1925)

               *     *     *

Opuscilem rodzinny dom,
Niebieskawa rzucilem Rus.
A brzezina w trzy gwiazdy ku snom
Matce smutek rozgrzewa juz.

Zlota zaba rozplaszczyl sie now
Na powierzchni wod cichych jak trzos.
Niby kwiat jabloniowy znow
Ojcu w brodzie sie zwil siwy wlos.

Wiec nierychlo jak wroce tuz!
Dlugo bedzie zamieci dzwon.
Niebieskawa pilnuje Rus
Jednonogi moj stary klon.

I ja wiem, ze uciecha jest tym,
Kto caluje w nim z lisci deszcz.
Stary klon jest listowiem swym
Do mej glowy podobny tez.

1918 r.