Читай

Микола Щома
Читай

Читай книгу наче п"єш чашу вина...
Проросте, крізь тебе, нова надія --
на все краще що можливо б взяти,
від роздумувань людей, в буття!..
Ні метелиці тоді ти не пропустиш,
коли зимою заголосять вітри сильні.

Все що буде ставитися, під тобою,
якусь вартість для тебе принесе!..
А ти скаржитися перестанеш
і тоді, коли твоє життя стане сумне.
Пам"ятай! Не один ти є в цім світі!..
Драми захватають всіх. Також і тебе.

Жмуток слів -- котрих хтось написав,
перевернутися можуть в малюнок --
величної ідеї, якої із давна ти шукав.
Читай! Шукай деінде збагачити себе.
Мрії твої, нехай, літають так високо,
як зможе здійснити їх всіх життя твоє!

Будь тільки осторожний! Кожна мрія,
по натурі, є легша чим якась пилина.
Перше чим у слово її перевернутися,
жахливий вітер, від тебе її ж відбере!
Та й занесе далеко. Аж за горизонти.
І там, від сонця проміння, вона зтиче.