Чому у груднi ряснi йдуть дощi?

Ирина Гончарова1
Чому у грудні рясні йдуть дощі?
А травень був холодним, наче січень…
І кличе птах, замріяний навічно,
Свою пташину долю у кущі,
Що при дорозі стигнуть. А хрущі
Не тріскотять крильцями. Бо усі
В анабіоз упали. Це логічно
Впадати взимку в сон, немов в маразм.
Хоча з маразму вже немає ходу далі.
Тим паче, що відомий всім сценарій
Не сенс переробляти. Бо Шираз*
Не світить нікому. А хоч намаз
Справляй щоденно. Це все не про нас.
Бо йдуть дощі. Й сніги впадуть надалі.
І ти підеш по тим снігам мов пес,
З усюди гнаний і людьми, і вітром.
Ніхто не гляне на тебе привітно.
Бо ти пустий, нікчемний. Ти не Крез,**
А ти банкрут життя. Бодай почез,
Щоб очі наші тебе не видали.
А, втім, яка різниця. Може влітку
Ми ще побачимось. Та не дрижи увесь….

24.11.2010



* Шираз, Шіраз (перс.) — місто на південному заході Ірану, адміністративний центр провінції Фарс. Шираз — батьківщина великих персидських і таджицьких поетів — Гафіза та Сааді.
** Крез (грец.) — цар Лідії, правив з 560 до н. е. по 540 до н. е., у період найбільшої могутності держави. Правління Креза завершилося із завоюванням Лідії персами. Ім'я Креза ще в Стародавній Греції стало синонімічним із великою заможністю.