The Ballad of the river of Heraclitus

Юрий Горбачев
Yuri Gorbachev

Memory of Vladimir Kucera

Shore shore
In them a river, like a sword in its sheath,
If only the road,
Then it flows subcutaneously.

Venoyu through the heart of the HPP
Even if the junk
Third vysyami heaven
Ankle on Heraclitus.

Even if a sudden heart attack-
Crack - and the cry: "Lazha!"
Is not pulsating to the beat, -
Turbine blade she licks.

Do not enter twice I
Or to Pilate or to the ward
And on the sheet-wave
If the war-Soldier.

This time the river,
Saxophone on the bend,
Well, Voloden'ka while!
These phrases all beaten up.

How much have nothing sax
How many "ambulance" is not clicked,
Gets stuck in traffic jams white horse,
Ikoneesh clean face.

So do not hurt
Tender heart theme Gershwin ...
So Heraclitus taught us,
And because it is bitter to me.

Because it is all the more
B minor, B Flat,
Because his wife and cries,
Becoming the icon of namolennoy.

24.08.2010.


© Copyright: Yuri Gorbachev , 2010


Баллада о реке Гераклита
Юрий Горбачев
    Памяти Владимира Кучера

Берегите берега,
в них река, как сабля в ножнах,
если только дорога,
то она течёт подкожно.

Веною сквозь сердце ГЭС,
даже если барахлит,
трётся высями небес
о лодыжки Гераклита.

Даже если вдруг инфаркт-
трещина - и выкрик: "Лажа!" ,
то, пульсируя не в такт,-
нож турбины она лижет .

Не войти два раза мне
ни к Пилату, ни в палату,
и на простыне -волне,
будто на войне-содату.

Это времени река,
саксофоном на изгибе,
что ж, Володенька, пока!
Эти фразы все избиты.

Сколько тут ни саксофонь,
сколько "Скорую" не кликай,
вязнет в пробках белый конь,
иконеешь чистым ликом.

Значит, больше не болит
сердце нежной темой Гершвина...
Так учил нас Гераклит,
оттого оно и горше мне.

Оттого оно тем паче
си минорней, си бемольней,
оттого жена и плачет,
став иконою намоленной.

24.08.2010.