Товар любов за старата земя

Емил Миланов
Аз няма да замина никъде
                от таз земя.
И слънцето на никого
аз няма да продам.
И ще остана верен
тук на земния си храм
до свойта кончина.

Награда аз не ще поискам,
нито топлина
в замяна на това.
Самата топлина, която даваш,
награда най-голяма е
за верността.

Товар любов за старата земя
ни стига
за пътя ни
към другата страна.


---

Бележка.  Заглавието е на Родриго Рубио (Rodrigo Rubio) (1931–2007), испански писател, от името на едноименната му книга:
Товар любов за черната земя. 1968 г.
(Equipaje de amor para la tierra ,  Published 1968 by Editorial Planeta in Barcelona, Written in Spanish).