Давид Овадия. Я верю, что любви не надо слов

Исроэл Некрасов
Давид Овадия

АЗ ВЯРВАМ В МЪЛЧАЛИВАТА ЛЮБОВ

Без думи, без красиви обещания,
без упреци, без молещи уста,
аз вярвам само в нямото страдане,
в сподавения порив на кръвта.

Очи, в които погледа не гасне,
докосването нежно на ръце
от клетви, от несдържан плач по ясно
говорят на човешкото сърце.

Тя всичките прегради побеждава!
Тя - вечен огън и нестихващ зов!
Как нея ще отминеш, ще забравиш?
Аз вярвам в мълчаливата любов.

Давид Овадия

Я ВЕРЮ, ЧТО ЛЮБВИ НЕ НАДО СЛОВ

К чему слова, упрёки, оправдания,
К чему рассказы, что душа болит?
Я верю только в тихое страданье
И в то, что сердце совершить велит.

Что толку в крике, клятве, громком стоне?
Пусть фразы ловко выстроены в ряд,
Но нежное касание ладони
И взгляд гораздо больше говорят.

Любви не удержать любым преградам!
Всегда с тобой её неслышный зов,
Её огонь горит с тобою рядом.
Я верю, что любви не надо слов.


С болгарского.