c. Святе Гурби - Святе под 1943 р

Василий Чуй
І прокинеться ніч у вогні,
І погасне день назавжди.
У чорному димі війни
Всі згоріли Твої Мамо Сини.
 
І знову день, і знову ніч
На самоті минають.
А за Селом, а за Селом
Хатина догорає.
 
А на весні , а на весні
ходила ти з синами,
І журавлі, ген, журавлі
Кружляли понад вами.
 
О біль Землі, о біль Землі-
Стоїть село німеє.
Нема Синів у тім селі,
Лиш, Мати у оселі.
 
Лиш журавлі, лиш журавлі
Над тим Селом літають.
І не зів'ють Вони гнізда
На згарищі печалі.
 
І прокинулась ніч у вогні.
І погас день назавжди.
У чорному димі війни
Всі згоріли твої Мамо Сини.