Хаерниса апанын, тавыгы чыгып качкан. Убежала кура

Галина Пашина
Хаерниса апанын, тавыгы чыгып качкан.

Убежала курица...

Хаерниса апанын, таугы чыгып качкан.
Этачлэре тегенен, курше абзарга кучкэн.
Хаерниса аптырай: Нишлэп индэ каптырмай,
Элгэн Йозак ишектэ бер атачне яптырмай?

Кыш булсада этаче гуляйт илтергэ киткэн.
Таугы бу ояттан узе куршегэ кергэн.
Хаерниса карчыкка ике якка юл тошэ.
Курше Гайсага барса, ул ан,а каш сикертэ.

Хайруш картка керсэ ул, теге ясай самагун.
Синен, тавык миндэ юк дип кимерэ ул тавык пот.
Инде ан,а нишлэргэ? Этачнедэ муенын бороп
Пичлэрдэ тэмле ашлар пешерергэ ме?

-Юк,- диде Хаерниса, син мин,а шуны сойлэ,
Нишлэп инде синеке, потонда минем тоймэ.
Югалмасын дип аны, матур тоймэмне тактым.
Син минем тавыкны ашасан, сине халыкка "мактыйм".

Карт сикереп тордо да, узенен, зур тавыгын
Оло сумкага салып куршесенэ тотторды!
Энэ ничек була ул, кыш коне качса тавык.
Курше тэмле аш аши, Син,а да була бэхет:

Кукэй салмаган тавыкны якшысына алмашып.

Перевод:У Хаернисы апа убежала курица,
Потому что петушок перешёл в сарай соседний.
Хаерниса недоумевает:-Как замок не зацепляет?
Висит, а петуха не закрывает?

Хоть зима, а петух ушёл гулять.
Курица же со стыда сама к соседу зашла.
Старухе Хаернисе две дороги вышло:
Зашла к соседу Гайсе, он бровями шевелит.

К Хайрулле вошла, а тот варит тихо самогон.
-У меня нет твоей курки, ножку обглодал уж он.
Что же делать ей теперь?
Петуху свернуть бы шею и в печи сварить ароматный суп.

Нет!-сказала Хаерниса.Расскажи мне, почему эта курица твоя?
Вон на ножке у неё блестит бусинка моя. Чтоб её не потерять
Я к ноге привязала красивую бусинку, если будешь её есть,
Расскажу соседям весть: Похвалю тебя, что курицу мою ты ел.

Соскочил старик со стула, и в большой баул затолкал
Свою большую куру и соседушке отдал.
Вот ведь как бывает, если зимой курица сбегает.
Сосед вкусный ест бульон, и тебе тут счастье:

Курица, которая не несла яиц обменивается на несушку!