Александр Сергеевич Пушкин Признание English

Евгения Саркисьянц
Confession (To Alina Osipova, 1826)

I am in love - though I'm incensed,
Though it's ridiculous and senseless,
And at your feet this foolish madness,
Alas, I helplessly confess.
It feels improper, even silly...
'Tis time already to be wise!
Still, the familiar lovesick feeling   
In my poor soul I recognize:
When you're away - I yawn, it's boring;
You're here - my sadness I endure;
And yet how can I stop adoring,
My angel, all your sweet allure!
And should I hear you from the parlor -
The graceful steps, the rustling dress,
The voice so innocent and lovely, -
My mind becomes an utter mess.
You shine a smile - I'm filled with cheer;
Withdraw - my sorrow has no end;
A day of agony and fear
Earns me your tender pallid hand.
When you would cautiously embroider,
Your pose relaxed, hair gently curling,
Eyes aptly on your work, - then wiled
I sit there, speechless, charmed, adoring,
And fascinated like a child!..
Shall I reveal how I'm to gather
My jealous misery and pain
When quite alone, in stormy weather,
You go out walking now and then?
When you shed tears with no one there,
Or chat in quiet with someone,
Or take the travels as a pair,
Or play the piano at sundown...
Alina! Please, I need your mercy!
To ask for love I have no means:
My angel, maybe for my sins
Of tender love I am unworthy,
But make believe! Your telling gaze -
It can so wondrously allure me!
Oh, it takes little to assure me!..
I'm glad to trust in foolish ways!


***

Признание (Алине Осиповой, 1826)

Я вас люблю - хоть я бешусь,
Хоть это труд и стыд напрасный,
И в этой глупости несчастной
У ваших ног я признаюсь!
Мне не к лицу и не по летам...
Пора, пора мне быть умней!
Но узнаю по всем приметам
Болезнь любви в душе моей:
Без вас мне скучно,- я зеваю;
При вас мне грустно,- я терплю;
И, мочи нет, сказать желаю,
Мой ангел, как я вас люблю!
Когда я слышу из гостиной
Ваш легкий шаг, иль платья шум,
Иль голос девственный, невинный,
Я вдруг теряю весь свой ум.
Вы улыбнетесь - мне отрада;
Вы отвернетесь - мне тоска;
За день мучения - награда
Мне ваша бледная рука.
Когда за пяльцами прилежно
Сидите вы, склонясь небрежно,
Глаза и кудри опустя,-
Я в умиленье, молча, нежно
Любуюсь вами, как дитя!..
Сказать ли вам мое несчастье,
Мою ревнивую печаль,
Когда гулять, порой, в ненастье,
Вы собираетеся вдаль?
И ваши слезы в одиночку,
И речи в уголку вдвоем,
И путешествие в Опочку,
И фортепьяно вечерком?..
Алина! сжальтесь надо мною.
Не смею требовать любви:
Быть может, за грехи мои,
Мой ангел, я любви не стою!
Но притворитесь! Этот взгляд
Все может выразить так чудно!
Ах, обмануть меня не трудно!..
Я сам обманываться рад!