Давайте поговоримо про Слово...

Оксий Ожына
             


Давайте поговоримо про слово:
Слова бувають всякі,-- добрі,злі...
Живуть,вмирають за законом мови;
Летять у вирій,наче журавлі,
Чи залишаються між нами...


Нині
Про інше слово,стримуючи гнів,
Я вам кажу:свої ж паскудні свині
Як діамант,його втоптали в гній!
Те слово мало б світочем і вічно
У майбуття нам освіщати путь,--
А ми втопили,як пороги в Річці,
У пам’яті його глибоку суть...


Без нього мова зблідла і збідніла,
Без нього швидко змиршавіли ми
В очах людей навколишніх,здрібніли,--
І час у тьмі віків наш слід розмив...


А слово ж те було – як блискавиця !
Як шаблі помах,як душі вогонь !
Султани,королі,імператриці
Двох слів боялись: «смерті» і – його...


Його,що народилося із болю
Народного... В тім слові назавжди
Два різних поняття: «народ» і «доля»
У видих злютувалися один!!!


...То,може,й так,що я поет нікчемний,
Але скажу відкриту,чесну річ:
Святими є лиш кілька слів для мене,
Між ними найсвятіше слово – «С І Ч» !