Колыбельная Попугайчика

Ольга Мальцева-Арзиани2
Ольга Мальцева-Арзиани

КОЛЫБЕЛЬНАЯ ПОПУГАЙЧИКА

Граф наш - попугайчик серый,
Граф наш не сидит без дела.
Замечательный он просто,
Ест морковку, сыр и просо...

Чистит клювик, чистит лапки,
Вьёт гнездо из мягкой тряпки,
Крылья грозно распускает,
Щёчки рыжие пылают.

Граф опрятный, Граф нарядный,
На него смотреть приятно.
А по вечерам наш Граф
Забирается на шкаф.

Свысока на нас глядит
И по-русски говорит:
"Граф - хороший, Граф - пригожий".
Даже на орла похож он.

Птичка он хорошая,
Хлеб ему накрошим.
Яблочко он поклюёт,
Щебетать потом начнёт.

Под крыло головку спрячет:
Утомился, не иначе.
Значит, птичке спать пора...
Мы прикроем до утра

Его домик, его клетку.
Тихо он заснёт на ветке.
Вот и ты засни, малыш,
Баю-бай! Как сладко спишь!

Пусть тебе сейчас приснится
Серый Граф, ручная птица.
Хохолок свой распушил
И с тобой заговорил.

Скажет всем:"Спокойной ночи"...
Милый Граф, устал он очень.
Граф на жёрдочке зевнул,
Потянулся и уснул...

Засыпай и ты, малыш,
Ты уже, мой милый, спишь.
Колыбельную пою:
Баю, баюшки, баю...
*  *  *

Приспивна песен за Папагалче

Превод на болгарский язык
 Марии Шандурковой

Граф безцветен – папагалче
той е нашето другарче.
Важно си седи, похапва
зрънце, сиренце и морков.

Чисти клюна, нокти гали,
вий гнездото със парцали,
страшно спуска си крилата,
бузките му – ален пламък.

Граф е чистичък и спретнат
да го гледаш е приветно.
По вечеря вижте Графа,
настанява се на шкафа.

От високо той поглежда
руски думи ни нарежда.
Граф красив е и прекрасен,
Орльо сякаш е опасен.

Птичка той е несравнима,
хлебец ще му натрошиме,
ябълчица ще кълве,
ще зацърка, ще запей.

И главичка под крилото
ще положи той, защото
трябва птичките да спят,
в клетки да се приберат.

Там на клонче си почива,
тихичко си той заспива.
Спи и ти дете сега,
сладко спи до сутринта!

Спи, сънувай Графа хубав,
птиче сивичко за чудо,
как разресва си перчема,
разговор със теб поема.

Казва ти: „Заспи спокойно...”
Уморен е той безкрайно.
Графа мил за сън се стяга,
със прозявка се протяга.

Спи и ти дете сега,
спи до утре сутринта!
Малка песничка ти пея,
нанкай, нанкай ти със нея!

  *  *  *