Как метет по закоулкам...

Ирина Каховская Калитина
Как метет по закоулкам,
Площадям и переулкам -
Дико, рьяно, дробно, гулко,
Налетая на дома...

Беспощадна злая стая,
Гончих вьюги, растерзает,
Заметет и закопает...
Ай, да, Матушка-Зима!

Догрызает лед с окошка
Наша кошка, не спеша,
Вдруг затихла, не дыша -
Пес залаял заполошно...

Оглянулась, все в порядке -
Батарея, хвост, диван,
С чайной ложкой мой стакан,
Книги, пальма в желтой кадке...

Но, откуда беспокойство?
Что на улицу зовет?
Ну, не март же, ну не кот?
Просто вечное изгойство

Пробудилось невпопад...
То-то вьюга сыплет крупкой...
Греет бок кошачья шубка -
Не спешит под снегопад.

Лучше - теплый подоконник
Или нежиться в кровати...
Спину греть хозяйке, кстати,
Если только не прогонит.

Как скребется, будто мыши,
То завоет, то застонет,
То мяукает в истоме...
Все, мы спим, метель не слышим...
-----------------------------------

Благодарю Генку Богданову за перевод этого стихотворения на болгарский язык:

ПО УЛИЦИТЕ БУРЯТА ВИЛНЕЕ

Литературен превод: Генка Богданова

Буря вилнее в  улички скрити,
по площади и кътчета спящи.
Върху къщите с ярост  налита -
диво, усърдно, грозно ехтяща!

В стаята - безпощадно студена,
хрътката - виелица се  скита,
замита я с метла вледенена.
Ех, ти, Майчице - Зима сърдита!

Облизва бавно лед от стъклата
прелюбопитната  наша котка.
Кучето залая в тъмнината,
а котката притихна кротко.

Огледах се, всичко беше наред-
батерия,маса, стол и диван,
голяма саксия с палма отпред,
книги, лъжичка и чаят в стакан.

Но безпокойството откъде е?
На улицата какво  ме зове?
Е , не е март, и котарак  не е.
Това  неспокойно мое сърце!

Пробуди се съвсем не на време.
Виелицата сипе ситен сняг.
В топлата  шуба котката дреме,
не бърза да ходи на двора пак.

Добре е тук, на топлият перваз.,
или да се търкаля в кревата.
- Гръбчето си грея, стопанке, аз,
не ме гони навън в тъмнината!

Скърца! Сякаш  мишка изгладняла
ту изписка скръбно, ту притихне.
Ту пък котки вият до премала
Вече спим. А бурята ще стихне.

--------------------------------
источник вдохновения: http://www.stihi.ru/2011/02/08/1753
адрес фото:www.lazarev.ru