Ф. И. Тютчев. Я встретил вас. English

Вячеслав Чистяков
Fyodor Tyutchev
On meeting you


On meeting you I’ve got revival -
My heart has gained its living force:
Recalling time when you were idol,
Within my heart I’m getting warmth.   

Late autumn days sometimes appear
To reproduce bright tunes of spring -
And flutes of love you start to hear,
And birds of soul would start to wing.

Same way I’m plunging into feeling
Of former days, of happy days.   
With bygone joy and sweet revealing 
I see the nice well known face. 

As if I were away for ages,
I look at you as in a sleep,
And I can feel again all badges      
Of love that once I felt too deep.

It is not solely remembrance -
The life itself has bloomed anew,
I feel the same way charm and fragrance,
Again I am in love with you.   


 
Ф. И. Тютчев. К. Б.
 
Я встретил вас – и всё былое
В отжившем сердце ожило;
Я вспомнил время золотое –
И сердцу стало так тепло...

Как поздней осени порою
Бывают дни, бывает час,
Когда повеет вдруг весною
И что-то встрепенется в нас, –

Так, весь обвеян дуновеньем
Тех лет душевной полноты,
С давно забытым упоеньем
Смотрю на милые черты...

Как после вековой разлуки
Гляжу на вас, как бы во сне, –
И вот – слышнее стали звуки,
Не умолкавшие во мне...

Тут не одно воспоминанье,
Тут жизнь заговорила вновь, –
И то же в вас очарованье,
И та ж в душе моей любовь!..