А. С. Пушкин Если жизнь тебя обманет English

Евгения Саркисьянц
Should ill-fortune cause you sadness –
Don't live dwelling on the pain!
Don't be bitter, don't complain:
It will come, your day of gladness.

Future hope sustains the heart;
Present comes as bleak and drear:
All is brief and will depart;
The departed will be dear.

***
Если жизнь тебя обманет,
Не печалься, не сердись!
В день уныния смирись:
День веселья, верь, настанет.

Сердце в будущем живет;
Настоящее уныло:
Всё мгновенно, всё пройдет;
Что пройдет, то будет мило.

1825