Песни из Константиново. 8

Юрий Сарсаков
Из цикла "Песни из Константиново" болгарского поэта Атанаса Стоева.
Цикл родился в ходе и после участия в конференции, посвященной Сергею Есенину.

Два облака – две челюсти чугунных –
закат раздвинул, грозно пламенея,
и синее с серебряным и белым
смешались невпопад в сиянье лунном.

И в бесконечности тонула бесконечность,
парила мысль бессильно над полями,
и жгла меня моя земная память,
а мне ее утешить было нечем.

Мир замирал, пел тихо песню ветер.
Я с чем-то светлым в памяти прощался.
И обнимал меня покоем и печалью
на землю опускающийся вечер.


* * *
Два облака – две челюсти чугунни –
разтваряше припламващият залез.
И синьо, жълто, сребърно и бяло
се смесваха в сиянието лунно.

В безкрая се просмукваше безкрая,
и чезнеше безсилна мисълта ми;
и аз не знаех земната си памет
с какво и как да утеша – не знаех.

Светът замираше – добър и вечен.
А аз стоях – безпаметен и тъжен.
И сетих, как покоя ме прегръща
със святоста на падащата вечер.