Владимир Высоцкий Кони привередливые English

Вячеслав Чистяков
Stubborn Horses

Over a chasm, down by a precipice, on verge of a disaster, 
I am urging on my horses, whipping them to go faster …
Lack of air I am feeling – drinking wind I try to master,
And perceive - I’m being perished, - with delight of ruinous gusto. 

Yet be slower, my horses, you’d be slower just a bit!
No need to obey stingy lash!
But my horses are too squeamish, - nothing can be done with it -
Cannot reach the end of wishes, can I make the end of splash?

I will water my bays; I will finish my plays –
Let me stand for awhile at the bays of my days …

I’ll be gone the way a leaflet is swept down by gusty winding,
And by sleigh one early morning I’ll be drawn to destination,   
Still slow down your pace, my horses, - I’m to have some time for bidding, - 
For a little while prolong the way to final allocation.

Go slower, my horses; you’d be slower a bit!
Do not follow the orders of lash!
But my horses are too fussy, - can’t do anything with it -
Wasn’t good in peaceful being, - will be able to make a splash?

We’re in time, for none has ever been too late to the God’s camper,
Hear the angels - they are singing, but the voices are not beamish,   
Or it’s only just a hand bell has been flying into temper, 
Or it’s me - address the horses to moderate their pace to the finish.   

Go slower, my horses; you’d be slower a little bit!
Your full gallop is going wrong!
But my horses are so fussy, - can’t do anything with it -
Haven't been able to keep on living, will be able to end the song?

I will water my bays; I will finish my plays –
Let me stand for awhile at the bays of my days …

Вдоль обрыва по-над пропастью, по самому по краю
Я коней своих нагайкою стегаю, погоняю...
Что-то воздуху мне мало - ветер пью, туман глотаю, -
Чую с гибельным восторгом - пропадаю, пропадаю!

Чуть помедленнее, кони, чуть помедленнее!
Вы тугую не слушайте плеть!
Но что-то кони мне попались привередливые -
И дожить не успел, мне допеть не успеть.

Я коней напою, я куплет допою -
Хоть немного еще постою на краю...

Сгину я - меня пушинкой ураган сметет с ладони,
И в санях меня галопом повлекут по снегу утром, -
Вы на шаг неторопливый перейдите, мои кони,
Хоть немного, но продлите путь к последнему приюту!

Чуть помедленнее, кони, чуть помедленнее!
Не указчики вам кнут и плеть.
Но что-то кони мне попались привередливые -
И дожить не успел, мне допеть не успеть.

Я коней напою, я куплет допою -
Хоть немного еще постою на краю...

Мы успели - в гости к Богу не бывает опозданий, -
Так что ж там ангелы поют такими злыми голосами?!
Или это колокольчик весь зашелся от рыданий,
Или я кричу коням, чтоб не несли так быстро сани?!

Чуть помедленнее, кони, чуть помедленнее!
Умоляю вас вскачь не лететь!
Но что-то кони мне попались привередливые...
Коль дожить не успел, так хотя бы - допеть!

Я коней напою, я куплет допою -
Хоть немного еще постою на краю...