Меланхолична песничка

Емил Миланов
                На мишлето Мими
                (което не иска да заспива,
                докато го приспивам)

Всяка нощ децата лягат във кревата.
Песните, игрите остават зад вратите.
Мъничките кукли, зайчетата смели
нощем оживяват, търсят ме в игрите.

До зори се скитат. Няма що да сторят!
Щом кат' се събудя, пак изгубват воля.
И заспиват непробудно. До следващата вечер...
Няма що да сторя!

Тъй се гоним вечно и не можем да се срещнем.
Само в съня си истински играем.
Докато порастнем и забравим
да сънуваме накрая.