Леопольд Стафф. Мать

Глеб Ходорковский
   В сумраке у окна
   Мать качает ногой колёса
   коляски -
   там спит ребёнок.

   Но вот уже нет коляски,
   нет уже и ребёнка -
   к тЕням ушёл он.
   Мать одиноко в сумерках
   колышет воспоминания.


          *   *   *

   Leopold Staff   [inne] [wiki]
Matka
O zmierzchu przy oknie
Matka tr;ca nog; bieguny
Ko;yski, w kt;rej ;pi dziecko.

Ale ju; nie ma ko;yski,
Ale nie ma ju; dziecka.
Posz;o mi;dzy cienie.
Matka sama siedzi o zmierzchu,
Ko;ysze nog; wspomnienie