Про Настоящих

Александра Очман
Таня малює квіти і будні Несебру.
Таня-то точно знає, що світ кольоровий,
Таня мандрує світом, вивчає мови.
"Ось вона, - кажуть, - легкість буття Кундери. *

Мабуть, іще і гроші гребе лопатою!".
Але не гребе, не пишуть про Таню в глянці,
Питають: "А де родзинка?" (читай: провокація),
"Потрібен жестяк, а не цукрова вата".

А є ще Артем, пише вірші, співа на сцені.
Критики кажуть: "смішно, та все ж убого,
Хлопчику, ти не потрапиш до антологій,
Треба про гай зелений і трансцендентність".

А Даша пече млинці і читає Хармса,
Любить дітей, панчохи, хороший бренді.
Кажуть: "ти пропадеш, ти не бізнес-леді,
Чого ж ти досягнеш?" - та інше подібне хамство.

Та Даша, і Таня, та навіть Артем незмінно,
Шукають роками своє автентичне щастя,
Вони не страждають, як це буває часто,
Цілодобово у офісі чи магазині.


Та критики скоро, побачиш, підуть за водою,  **
Навіть не встигнувши випити на коня.
І ти зрозумієш, врешті, яка фігня
Бути, але не собою.

* - йдеться про роман Мілана Кундери "Нестерпна легкість буття"
** - ідіоматичний вираз "піти за водою" в українській мові означає "помирати"