Туып ускэн тобэгем

Ямалеев Марс
               
Сагнып  исемэ  тошердем   утеп  киткэн   елларны.
Бергэ   ускэн   бала   чакта   кызларны,    малайларны.
Урам    буйлап  ,   шаулы    колке  ,  агылган   вакытларны.
Хэр   кон   авылны  ян,адан  ,  кабат   гизгэн    чакларны.
               Бер   ж,ир     калмый   иде   бездэн  ,  аяк  басмаган  урын.
               Менэ  идек   ярыш  ясап   ,   текэ    Ишморат  тауын .
               Ж,илэк - ж,имеш  ж,ыя  идек  , Тарлаунын,  урманында.
               Балык   тоткан    чаклар   истэ  ,  Димескэй  елгасында.
«Кызыл  чокыр»  чирэмендэ  ,  уйнап    шау – гор    килгэнне
Ян,а    уеннар     бергэлэп  ,   уйлап    таба    белгэнне.
Искэ  тоште   борчак   белэн  ,  атышлы     уеннары.
Борчак  кырыннан    ат  белэн  , « Полевой»  куганнары.
               Кыш   коннэре   бик   кызыклы ,  була   иде   яшь  чакта.
               Чангы   шуып   кайта    идек  ,  урманнарадан   ерактан .
               Мэктэп   тауыннан    букчада ,   кумэк итеп  шуулар
               Мэн,ге   истэ  боз  остендэ   «кэшэкэле»   сугулар
Салкын  кон дип   мэктэплэрдэ ,  укытмаган  коннэрдэ.
Урам    тулы    бала    идек  ,   салкынны    сизмэдектэ .
Ян,а   еллар    истэ   хаман  ,    чыршылар    бизэлгэндэ.
Бэйрэм  иде   эти – эни  ,  булэк   безгэ    биргэндэ.
               Гомеремнен,   ин,   бэхетле  ,  бала  чакнын,   еллары.
               Дим-Тамак     авылындагы    тэбигэтьнен ,    кочагы.
               Яшел   чирэм  урамнары ,  саклана   кун,елемдэ .   
               Узгэрмэгэн  заманалар  ,    хислэрдэ  йорэгемдэ.
                (14.12.2011г.)
букча (тат.) -ранец,    кэшэкэ  - хоккей,   полевой – кыр сакчысы.