Czy przeszlosc

Юлия Грандовска
Przeszlosc jako postrzelona dziczyna,
wypadkiem natrafiona
podczas  nieskonczonego polowania na zlude
czeka na dalszy chod wydarzen.
Lecz mysliwego juz to nic nie obchodzi –
nowe сele wabia jego.
Ktos bardziej rozsadny
sprzatnie porzucony lup,
zeby zdobyc niezbedna korzysc.

Czy nie chcialbys porzucic strzelbe, czlowieku?
Cel masz zupelnie nie gdzies zewnatrz,  wrecz wewnatrz siebe samego.