Родная мова

Надежда Верас
      
                стихи на белорусском языке
   
   Ад песень матулі, ад  калыскі ад самай,
   Са мною ты крочыш заўжды па жыцці,
   І ў хвіліны ліхія ты народ паднімала,
   Не давала застацца ў цяжкім забыцці.

   Ты ў працы і ў гульнях, за партай і дома,
   На вяселлі шчыруеш, пад гармонік пяеш,
   І ўсім людзям у свеце, мая мова знаёма,
   Дабрыню і спагаду  ты з сабою нясеш.

   Колькі зведала болю, бяды і напасцяў,
   Колькі жаху сцярпела, на сабе  пранясла…
   Ты гучыш у хвіліны бясконцага шчасця,
   І тады, як ад цела душа адышла…

   Ты сумуеш і плачаш, шкадуеш і любіш,
   Будзіш раніцай ціха і хвалюешся днём.
   Пройдзе ўсё  у жыцці, але ты са мной будзеш,
   Мая родная  мова, ганаруся табой!
    
              22.01.2012

***********************************************
От всего сердца благодарю поэта ЛЕОНИДА СЕВЕРА  http://stihi.ru/avtor/sever1959 за
 прекрасный перевод моих стихов на русский язык :

   Ты от маминых песен, от самой колыбели
   В даль со мною шагаешь по земному пути
   Ты в годину лихую надевала шинели,
   Не склонив головы, оставалась в чести.

   Ты в работе и в играх, за партой и дома,
   Ты на свадьбах шумишь, под гармошку поёшь,
   Многим гражданам мира твои мысли знакомы,
   Доброту и сердечность ты «за так» раздаёшь

   Сколько горя и боли, сколько бед и напастей,
   Сколько трудностей ты на себе пронесла?..
   Ты задорно звенишь гимном свету и счастью,
   И скорбишь, если к небу душа отошла.

   Веселишься, тоскуешь, жалеешь и любишь,
   Утром будишь и днём постоянно со мной,
   Мы придём и уйдём, а ты вечною будешь...
   БЕЛАРУСКАЯ МОВА… Как горжусь я тобой!

            Леонид Север.

             04.03.2012



_________________________________________________________

С удовольствием и гордостью размещаю красивый поэтически-песенный отклик от Майкла Ганкина:

Майкл Ганкин : http://www.stihi.ru/avtor/gankin


Помню з калыскi я родную мову
Сэрца спявае, як чую размову.
Сам я па руску ў жыццi размаўляю,
Але сваю, дзе б нi жыў памятаю.

Мова ты нашая, матчына мова.
Ты i кахання з сяброўствам аснова.
Ты нас натхняеш, цябе паважаем
У шчасцi i роспачы не забываем.

Вершы i песнi на мове складаем
Вяселлi i святы пад iх мы гуляем
Песнi па свеце гучаць, як званiцы
Узяўшы пачатак з народнай крынiцы.

Мова ты нашая, матчына мова.
Ты i кахання з сяброўствам аснова.
Ты нас натхняеш, цябе паважаем
У шчасцi i роспачы не забываем.

Мовай сваёй я заужды ганаруся,
Мовай жыве увесь народ Беларусi.
Хваляй на мове хай песнi гучаць,
Мову любiць, шанаваць, вывучаць.

Мова ты нашая, матчына мова.
Ты i кахання з сяброўствам аснова.
Ты нас натхняеш, цябе паважаем
У шчасцi i роспачы не забываем.