Завгосп ПУ

Виктор Войтюк
                Завгосп ПУ

Мені доводилось працювати в амбасадах ще за часів Союзу але я хочу розповісти про ПУ - посольство України в Туркменістані.
Минуло півтора роки як я покинув Ашгабад, але згадки про цю загадкову країну не покидають мене як у сні так і наяву. Довелось мені там працювати в 2008 - 2010 роках.
Країна знаходиться  в центрі Середньої Азії. На півночі межує з Узбекистаном, на сході та півдні з Афганістаном на півдні з Іраном, на заході виходить до Каспійського моря. Колись давно знаменитий шовковий шлях пролягав цією територією яким старожитності з Китаю  на початку нашої ери потропляли до Европи, Близького Сходу та Індії  тому багато хто прагнув заволодіти цією територією. Шовковий шлях протягом багатьох століть пов'язував Схід і Захід. Саме цей шлях сприяв значному розвитку науки, техніки, технологій, обміну культурними цінностями.
  Двадцять першого листопада я вилетів з Києва до Москви, а звідти на Ашхабад до нашого посольства в Туркменістані. На заміну завгоспа який відпрацював там два терміна поспіль. Вірніше один термін він працював як інженер, а другий як завгосп. Було дві посади, але за часів Ющенка їх обєднали і залишили ту у якої менший оклад. Вірніше оклад став навіть трохи більшим бо були збільшені всім співробітникам як технічним так і дипломатичним. Але чотири посади завідуючого канцелярії і секретаря об’єднали в одну - завканц, а інженера і завгоспа в одну завгосп.
Посольство є середнім серед наших представництв за кордоном так як нараховує більше десяти штатних співробітників, якщо кількість менше це маленьке. Якщо більше тридцяти  вже велике але їх всі можна перерахувати на пальцях однієї руки. До них відносяться США, Росія, Канада Франція, Англія. Відповідно і штат технічних працівників це робітники, водії, кухарі - є і така посада з маленькою зарплатою у Західній Європі Америці на таку місцеві не погоджуються. Трохи вище стоять завгосп, бухгалтер, секретар-завідуючий канцелярією. У великих посольствах за адміністративні питання може відповідати навіть дипломат високого рангу це радник або перший секретар. І він тоді керує завгоспом, завідуючим канцелярією, бухгалтером які йому підзвітні за штатною інструкцією.
Двадцять другого мене зустрів в аеропорту старий завгосп який працював на цій посаді вже п’ятий рік. Ми погрузили мої чемодани на пікап і поїхали до посольства яке займає чверть квартала.  По середині двору невеликий фонтан. Біля якого збирались усі відомі письменники Туркменістану так як був він на подвір’ї будинку письменників країни. До передачі цієї території посольству України.
  В 1995 році в Києві і Ашгабаті відкриваються посольства України та Туркменістану. Першим Послом України в Туркменістані був Вадим Прокопович Чупрун (травень 1995 – вересень 2004 року).