Спогади

Николай Мирошник
               
                Накосив я жита в полі
Постелив у хаті долі,
На нім приліг відпочивати
Татка з мамцей щоб згадати

 Пахне хлібом цвітуть трави
 Стоїмо окрай дібрави
 Батько зовсім не сіди                Стоїть з мамцей молодий

Червона зірка на кашкеті,
Мамцю у повоєнному жакеті,
З братом ми замурзані малята
Босоногих літ дітята

 Память спогадів гортаю,
Тєпло в душу приливає,
 Пахне хліб духмяний на поличці
 У кутку іконка висить щоб молиця.

Хатка дідова мала,
Але стільки в ній, душі тепла,
Коло грубки три ухвати
Казани на лаві склали бабо висихати               

Коло печі шапличок,
 На стіні прибит намисник
 Прибіг з двору сюрко – жучок
 Щоб за лавою поїсти.

Приліпилась кровать з досок
Коло самої грубки,
Над нею на ціпах дручок
На нім кожух висить, та одежок купки
                Стара скриня стоїть серед хоти                Та не має в скриню ту чого з добра складати.                Дінамік щойно провели, день увесь балакав                Від дива такого дід Григорій аж заплакав.

               
Долівка мазана з яйцем кізяком на глині,
На стінах вишивані рушники по всій хатині.
Лампадка досі ще курить, з утра молились,
В суботу гріх іти робить, з худобой бабо щойно забарілась

Такий уклад всього села
У повоєнні роки,
 Сидять на лавах в вечерниці, дідусі й бабусі
 Стрекочуть а не мов сороки.

 Але була любов,
Усі хрещені,
По душі до церкви у неділю йшли
У тяжкі роки повоєнні.

 Скінчився гас, погасло скло
  У лампі на поличці
  У марево полинуло село
  Та кануло у річці

Зірниця ще не загорілась,
Але вже видно ледве стало крайню хату
Закукарікав в клуні петушок               
Час прийшов вставати.

 Женуть корови по разбитому шляху
 Не по рокам дорослі брати
 Запрягають мужики біків,
 Земля парує, матимуть орати.

І ця сімфонія життя,
Приходить з небуття
Про ті далекі роки
Долоні бачу дІдусевІ ,натружені,потріскані широкі....
               
         На сніданок – картоплинка,
        Трохи хліба сала
        Так, з пожежі літ післявоєнних
        Оживала Журавка, Держава.

                2006год