Юлия Хартвиг. Я спросила

Глеб Ходорковский
     Julia Hartwig
Zapyta;am
Czy by;am jak duchowny kt;ry nie do;; wierzy;?
Czy by;am jak lekarz kt;ry zaniedba; si; doskonali;?
Eremit; kt;ry wymyka; si; ze swojej samotni?

Jak;e szcz;;liwy jest byle ptak byle zwierz;
kt;re nie ma sobie nic do wyrzucenia


       *   *   *


    Была ли я духовным лицом без глубокой веры?
    Была ли врачом, не стремившемся к совершенству?
    Иеремией, из одиночества ускользавшим?

    Счастливы зверь любой и любая птица -
    они  себя ни в чём упрекнуть не могут.