Гледачката

Величка Петрова
ГЛЕДАЧКАТА
Гледачката разбъркваше съдбата ми
с тесте изтрити остарели образи.
Поръсваше и кръста с ритуалното
жужукане и пукане на устните.
Очите бе затворила, отваряйки,
окото за невидимото виждане.
Притихнала потрепвах преизтръпнала
в пейзажите застинали на чакане,
заплетени
от майсторски втъканите,
предревни акробати на интригите.
 Завесата разбули невидимото
в несбъднатите минали събития.
И стреснато очаквах омагьосана…

Гледачката замислено се взираше
през мрежата простряна на лицето ми
в изпразнените чаши на очите ми.
Дълбаеше, копаеше и сричаше.
Очаква те…очаква те… очаква те…
реката
на отминалите митове
премръзнали в не стъкнатите спомени.
Тропотеща ме блъсна, през горещата
студена неизбежна
неотминалост,
съдбата
и залости пак вратата ми.
Вратата на несбъднатите сънища
в небето на очите ми изгаряше
и топлеше останките изстинали,
останките на идното небивало.
"СВЕЧЕРЯВАНЕ НА ДОБРОТАТА"2011г.