Вислава Шимборска. Пример..

Глеб Ходорковский
       Wislawa Szymborska
      
       PRZYKLAD

Wichura
zdarla noca wszystkie liscie z drzewa
oprocz listka jednego,
pozostawionego,
zeby sie kiwal solo na golej galezi.

Na tym przykladzie
Przemoc demonstruje,
ze owszem –
pozartowac sobie czasem lubi.

(Krakow, 2009.)


Вьюга
содрала ночью с дерева все листья,
оставив только одинокий
листок последний,
чтоб он качался сам на голой ветке.

Таким примером
насилие сумело показать
что в общем -
юмор и ему не чужд.