Народе, ти живий

Татьяна Каминская
   березень 1999 р.
  (скорочено, другий варіант)

Життя такого завсім не хотіла -
Змирялася, страждала і терпіла...
   Клас робітничий нині вже не в моді,
   І привернуть увагу влади - годі,
Вони - пани...(були товаришами).
Щоб вижить , ми стаємо торгашами.
   А економіка настільки економна -
   Чиясь пуста кишеня, чиясь - повна...
Через живіт погладив свою спину
Пенсіонер і ... ліг у домовину.
   А пам"ять заростає забуттям...
  -Народе, ти живий! Запам"ятай, затям!-
Кричу на всеньку матір-Україну
-Молись, борись, народе, за країну!


 перший варінт:

Життя такого совсім не хотіла,
У відчаї вже опустились руки —
Змирялася, страждала і терпіла..
Коли закінчаться оці нелЮдські муки?

Та привернуть увагу влади - годі,
Тепер - пани. Були - товаришами...
Клас робітничий нині вже не в моді,
І майже всі ми стали торгашами.

А економіка настільки економна -
Протянеш ноги, не піднявши лемент.
Чиясь пуста кишеня, чиясь - повна
І мусиш сам вирішувать проблеми.

Коли у тебе в хаті стане порожньо -
Через живіт погладиш свою спину..
Замість зарплатні ти одержиш борошно,
Якщо пенсіонер - то домовину.

...Лягає в землю хтось в своїй країні,
І пам"ять заростає забуттям.
А я кричу на всеньку Україну:
- Народе, ти живий! Затям собі, затям!
22.03.1999 р.