За победу молилась старушка

Вадим Сидоров-Клинский
   
   Мы  не  сдали Москву – отстояли.
   Мы отбили германский сапог.
   Вразумляя, стоял вместе с нами
   Всепрощающей милостью Бог.

   Он прощал нам безбожие грешным
   И залатывал дыры фронтов.
   С ополченцами бил землю пешней –
   За «ежами» выкапывал ров.

   Потому, что в глухой деревушке,
   Потерявши сынов и свой кров,
   За победу молилась старушка
   И за веру – основу основ.

   Мы, по вере, тогда разделились –
   Вот такой наш великий народ.
   Здесь - за Сталина-бога  молились,
   Там - за весь православия род.

   В Соловецких замшелых бараках,
   Позабыв про страданья и страх,
   За победу молились монахи,
   А с небес наш святой патриарх.

   И народ был в сраженье неистов!
   А союзник – крещенский мороз.
   Белый снег был весь кровью забрызган –
   Мало выжить, кому удалось…

   Если жить будем с честью и верой -
   Вечно будем победы считать.
   А пока - за нас полною мерой -
   Чья-то скорбная молится  мать.
 
   
                Перевод на болгарский.

 ЗА ПОБЕДА СЕ МОЛИ СТАРИЦА

             Вадим Сидоров-Клински
            превод: Красимир Георгиев

ЗА ПОБЕДА СЕ МОЛИ СТАРИЦА

Защитихме Москва - устояхме.
Бе отбито германското зло.
С всепрощаваща милост до нас бе
убеждаващ в победата Бог.
Той безбожни чада не винеше
и закърпваше фронта с покров.
С опълченците бродеше пеш и
изкопаваше с тях „ежов ров”.
А в селцето си с плаха искрица,
вече без синове и подслон,
за победа се моли старица
и за вярата - вечния дом.
Според вяра делиме неволи -
ей такъв е тоз вечен народ.
И за Сталин тук с Бога се молим,
и от Бог търсим воля и плод.
В соловецките влажни бараки,
неподвластни на болка и страх,
за победа се молят монаси
и небесният наш патриарх.
И народът бе в битки неистов!
Януарският мраз бе ни брат.
С кръв бе белият сняг всеоплискан
и малцина все още стоят…
Ако с вяра и с чест бием злото,
ще пристигне победният час.
Засега с пълна сила живота
майка нейде измолва за нас.

—————–
* Спасо-Преображенският соловецки манастир се намира на Големия соловецки остров в акваторията на Северно бяло море.
—————————–