Из Уистана Хью Одена

Бродский Григорий
                Мальчишка-оборвыш забрёл на    пустырь:                Вот было б  кайфово сшибить камнем птаху!                Однако, опасность почуял снегирь -                Взлетел, увернувшись от камня со страху.                Беспутный пацан. И ему всё равно:                Всадить в парня нож, над девчонкой глумиться…                Жесток этот мир! Обещанья – ничто!                На слёзы глядят равнодушные лица.

A ragged urchin, aimless and alone,                Loitered about that vacancy; a bird                Flew up to safety from his well-aimed stone:                That girls are raped, that two boys knife a third        .                Were axioms to him, who'd never heard                Of any world where promises were kept                Or one could weep because another wept.