Моят рожден ден

Антонина Димитрова -Болгария
На този ден съм се родила
под някаква загадъчна звезда.
На средна възраст, че съм била,
твърдят. Но в плен съм аз на младостта,

изляла животворни сили
на ручеите в бистрата вода,
разрошили сияйни гриви,
надпяващи се звънко в утринта.

Наричат възрастта ми есен
и „време е да стана мъдра аз”.
Душата ми люлее песен!
Не съм дораснала за мъдростта!

Каква ти мъдрост?! Из простора
се носи ароматът на цветя.
В блестящо огледало водно
възторжено се вглежда пролетта.

Че съм голям инат, ми казват,
родена под съзвездие „ОВЕН”
и винаги „напред с рогата”…
Без смисъл е да спорите със мен!

Инат! Живота си обичам,
Но с него постоянно съм в борба
И всеки мг аз здраво стискам –
на времето не прося милостта!

Пораснах пак с една година.
Суетно не прикривам възрастта.
От век отронвам половина,
но още е далече старостта.

Щастлива съм и с торта, песни,
се готвя да празнувам в слънчев ден
с приятелите мои верни –
богатство те най-ценно са за мен.

Елате! Толкова е просто
да сбъднем заедно една мечта!
Обичам да сте ми на гости!
…и духвам пламъчето на свещта…

На този ден съм се родила
Под някаква загадъчна звезда.
Повярвах в ориста щастлива
и пак ставам в плен на младостта!




27 март,2012г.

Мой  день  рождения
 http://www.stihi.ru/2014/01/02/2229
Перевод Александра Борисова
                Тоне

А  в  этот день, в котором я родилась,
Зажгли вверху загадочно звезду.
Хоть средний возраст – зрелость наступила,
У  юности  по - прежнему в плену.

Мои животворящие потоки,
Ручьями мчатся быстрыми, клубясь,
И вечером, и утром на восходе
Сияющими гривами смеясь…

Зачем твердят, что возраст мой осенний,
И  время уж исчерпано моё?
Моя душа ликует по – весенни,
Не доросла до мудрости ещё.

Какая мудрость?! Голубым простором
Разлились ароматы на цветы,
И  в зеркале сверкающем и новом
Стыдливо, как весна, глядишься ты.

Пусть говорят мне: Как же ты упряма!
Рождённая   в  Созвездии Овен,
Идёшь всегда, рога направив прямо,
С тобою  спорить – потеряешь день!

Упряма, да! Живу я  и любуюсь,
Борясь и обретая новый  вид,
Мгновенья похищаю я волнуясь,
И  времени безжалостного ритм.

К  моим годам прибавится немного
И  глупо возраст мой уже скрывать,
Мне сорок шесть и дальняя дорога -
До  старости  ещё шагать, шагать…

А  возраст наш свою имеет прелесть,
Я  праздную и радостен мой час.
Мы  веселимся, тосты здесь и песни,
Вокруг меня  приятели  сейчас.

Придите все  -  поверьте, это просто,
Мечту объединить в огне свечи,
Когда вокруг меня такие гости,
С  друзьями пой ты, друг мой, не молчи!

И  в  этот день, в котором я родилась,
И  в  небесах зажгли  мою звезду,
Я  знаю, что судьба  моя  счастлива,
Останусь  я  у  юности  в  плену.