Старият албум

Антонина Димитрова -Болгария
Отново стария албум разгръщам
с корици твърди, снимки пожълтели,
грижовно в спомени превръщал
в мен миговете - птици черно-бели.

Тук спретнатата къщичка на село...
Масло избива баба  и си пее...
Там като лазарка съм пременена
и в къдрите ми люляче се смее...

Отгръщам. Седнала на прага,
нижа тютюн с несръчни пръсти,
но горда съм – все пак помагам –
на баба Тонка са ме кръстили!

Пак край софрата сме събрани –
аз, дядо, баба, татко, леля...
И като в приказките стари
на двора зимата преде къдели...

Децата с шарени торбички
по дворовете пеем песни...
Даряваха ни щедро всички
за Коледа и бе чудесно!...

Мечкарят свиреше с гъдулката,
Мецана, кръшно заситнила,
показва как на сватба булката
хорцето пъстро е извила.

Петле напето с гребен ален
запява звънко в ранна утрин.
По тъмно баба ми ще стане
и пак до тъмно ще се труди...

Със леля тръгваме към фурната,
аз чуруликам – волна птичка...
И нямаше за нас по-вкусно
от хляба с хрупкава коричка...

Аз стария албум прегръщам,
че скътал  е грижливо дните
безгрижни, весели, честити...
Към детството ми той ме връща.
4.04.2012г.


Старый альбом

Светлана Пригоцкая


Свой старый открою альбом,
А в нём пожелтевшие фото,
Мне вспомнится сельский наш дом,
С годами забытое что-то...

Мне вспомнится нежная песнь,
С ней бабушка масло сбивала,
Я в праздничном платьице здесь,
Мы Лазарев день отмечали.

Страницу ещё поверну,
Сушу я табак на верёвке,
Счастлиая, славлю весну,
Крещённая бабушкой Тонкой.

Вот дружная наша семья,
Все в сборе, на новой странице-
И мама , и папа и я...
Эх, годы летят словно птицы!

Кудели прядёт вновь зима,
А мы, детвора , колядуем,
И пляски вокруг,кутерьма...
А мы в ожидании чуда!

С гудулкой шагает вожак,
Вновь Ожили бабушки сказки,
Медведь появился, чудак,
Мечты, хороводы и пляски.

Вновь снится горластый петух,
Поёт на заре , с гребнем алым,
Проснулась и бабушка вдруг,
На кухне захлопотала.
 
Вот тётя, шагаю я с ней,
За хлебом. И солнышко в небе...
И нету на свете вкусней
Хрустящей той корочки хлеба.

Открою вновь старый альбом,
И вновь загляну в память сердца,
Вернусь в сельский старенький дом,
В задорное славное детство.