Бути жiнкою або вiчна цiннiсть

Диана Сушко
Навіть сьогодні, в добу інформації,
рівності статей, емансипації,
вічною цінністю скроплюють націю – 
дівчинку в зародку втиснути в жінку.

Наче святою водою оброблені,
вторимо класикам шлюбу безоднею –
за чоловіком плестись неозорими
далями, німо збиваючись в пінку.

І комсомолки, спортсменки, гламурниці
йдуть косяками шукати фритюрниці,
хто в епіцентр, хто – на ринок, не журяться.
Теплий сніданок – на піч й до каміну!

Діти умиті і напрасовані,
рибки накормлені, кіт зацілований,
душі близьких і тіла ремонтовані.
Можна нову починати сторінку.

Двадцять дев’яту, наприклад, зсутулившись,
де чоловік діловими загулами
замість троянд засипає прищурено.
…й іншу викохує, бавлячи, жінку.

І юридично підкована модниця,
із карапузом, двома червонцями,
а за плечима – двома червоними,
кришить опівночі черствішу грінку.

Учила мама мене стабільності,
самодостатності, самостійності.
І попри досі НЕвтрачені цінності,
не поспішати ростити дитинку.

Я не почула (в добу інформації,
рівності статей, емансипації,
скроплена вічною цінністю нації).
Донечку зараз не втискую в жінку.