Я хачу, каб мова мая жыла!

Надежда Верас
               
       стихи на белорусском языке

      
      Мая мова памірае дзень за днём,
      Я таксама паміраю разам з ёю…
      Беларускай, роднай мы цябе  завём…
      Мая мова, што зрабілася з табою?

      Паміраюць вершы, казкі, песні
      І губляюцца ў мовах другіх…
      Мова, ты – самабытнасці веснік!
      Ты  крывёю палітая продкаў маіх.

      Мая мова памірае… Няма лекаў…
      Ёй бы чыстым паветрам дыхнуць,
      Ачуняць, як з непрытомнасці чалавеку,
      І жыццё ў сваіх жылах адчуць.

      Я хачу, каб мова мая жыла,
      Шапацела лісцём новым, зялёным,
      Я хачу, каб яна існавала, была!
      У Сусвеце, за партаю, дома.

      Як крынічка, нясмела цячэ,
      Праз усе перапоны матчына слова…
      Ці пачуюць нашчадкі  і дзеці мае
      Сапраўды БЕЛАРУСКУЮ МОВУ?
               
               9.04.12


Поэтесса ОЛЬГА САФРОНОВА http://stihi.ru/avtor/safoi, сделала очень интересный стихотворный отзыв на эти стихи :

        Я ХОЧУ, ЧТОБЫ ЯЗЫК НАШ ЖИЛ!

        Украина…Беларусь…Россия…
        Три могучих брата-языка.
        Вас не сломят времена лихие,
        Не зальет забвения река…

        В общей глубине сплелись корнями
        Изначальными. Из века в век
        Бороздили стройными ладьями
        Наши предки воды древних рек.

        Нынче же – как птицы в разных клетках,
        Бьетесь в путах «новоязыка»:
        Всюду «бизнесмены», «шефы», «мэтры»,
        «менеджеры», «брокеры»… Тоска…

        А ведь вы – велики, вы - могучи!
        В вас - Купалы песен серебро,
        В вас – Шевченко: «…і Дніпро, і кручі…»,
        Пушкина летучее перо!

        Верю: прорастет живое слово
        Сквозь наносы мертвых слов-могил…

        Хай жыве родная наша мова! - бел.
        Хочу я, жила щоб наша мова! - укр.
        Я хочу, чтобы язык наш жил! - рус.

                12.05.12
               
                Ольга Сафронова