Колосся

Алексей Ковалевский Укр
1

Як солома — мiсячне промiння.
I жнивар узяв у руку серп...
Колоса дозрiлого квилiння
Я почув. I колосом затерп.

Попiд серцем холоду струмина,
Наче вiтер збайдужiлих сфер.
Я тепер їм не цiкавий... Гину!
Пiдтинає дрiбнозубий серп.

Падаю так довго, так повiльно,
Iз таких висот на голий степ,
Що встигає прорости камiння
I новий виковується серп.

I вiд нього райдужне промiння —
Не блiде й холодне, наче смерть...
Та згадаю тiльки-но квилiння
Колоса — i всесвiт шкереберть!

2

Мишi, мишi... I там поточили
Все твоє! Велетенськi, такi —
Наче хмари. На белебнi сiли,
Насмiхаються — сiрi, гладкi.

I присниться, що б’єш iз рушницi,
В око лучиш — когось i когось...
Розум — там?
                Безум тут — в кам’яницi?
...Мiцно спиться пiд шурхiт колось...