Вишнева рапсодiя

Игорь Калиниченко
I
 Зелений берест, наче куманець,
 Наллє в долоню краплі дощові.
 Зберу я рештки в’язових сердець
 Лелекою в незайманій траві.

Зустріне, як циганка молода,
 Гаряча вишня в лузі на межі.
 Я їй колись, не гаячись, віддав
 Частинку захмілілої душі.

О люба вишне, ягід круговерть!
 Розбий тривоги, як солоний лід.
 І будь, що буде – чи любов, чи смерть
 Під гронами зелених пірамід.

Висока вишне, бранко степова,
 Твоя смола прозора, мов янтар.
 В устах німих співанка ожива,
 Зникають грози між вогнів і хмар.

II
 Бреду крізь ніч. Самотньо на землі,
 Все менше й менше хат, де тліє світло.
 Тьмяніє на похмурому гіллі
 Зеленогривих кіс журба розквітла.

І свердлить мозок думка раз у раз,
 Колюча і гірка, немов цитрина:
 Хто питиме полів зелений квас,
 Як переїде в місто Україна?

Вітчизна вічно в споминах і снах,
 В уривках весен, голосінні грому.
 Я так землею рідною пропах,
 Що різати прийдеться по живому.

Я так зріднився з долею села,
 Як зернятка у житньому колоссі.
 Відмучилася вишня, відцвіла,
 А мрії всі розвіялись, як осінь…