Буква И

Клавдия Дмитрив
                ЛІТЕРА  «  И»

Буква «И»,мов сиротина,
Що не має свого слова.
Та без неї не звучала б
Колисково рідна мова.

Не було б пісень і віршів,
Ні  загадок ,ні казок.
І без неї не проходить
Ні один в школі урок.

Ми в словах її вживаєм,
Читаєм всюди.
І без неї не були б
Грамотнії люди.

Буква ця-це символ звука,
Що є в нашій мові.
І про нього є наука,
Й слова є  чудові.

Хоч слова не  починають
Цим голосним звуком.
Та по те усі це знають,
Тільки треба слухать.

Буть уважним,щоб почути,
Де в слові сховався.
І в  піджмурким,діти ,з вами,
Звук цей щоб не грався.

Адже дуже часто діти
Букву пропускають.
Й за тих не можна порадіти,
Де її читають.

І малина,і калина,і зошит,і книжка,
Математика й Букварик,і сіренька мишка.
Й в інших словах,що є в мові,
Заховалась нишком.

Але де б не  заховалась-
Вона є в алфавіті.
І по це дорослі знають
Й діти в цілім світі.

Звук старайтесь цей почути
Ви у рідній мові.
Й коли пишете слова ви-
Не пропускайте  букву в слові.

Бо інакше вийде каша
У зошитах ваших.
І не видно буде зовсім
Усіх старань наших.

Тому будьте ви уважні,
Все на слух сприймайте
І слова з буквою «И»
Ви щодня читайте.



                11.11.2010