Буква р урок читання

Клавдия Дмитрив
                ЛІТЕРА «Р»  (на урок читання)

Буква »Р»-це паличка і  дужка,
Вона всім буквам є подружка.
А іноді ще й вниз перевернеться
І тоді вже м»яким знаком зветься.

А позначає вона приголосні звуки,
Вживається у квіточках із  луків,
Вживається вона у іменах
Й також у інших всім відомих нам словах.

В словах РУСЛАН,РОМАН,РІДНЯ,РУКА,
Цю букву бачим здалека.
І родичкою букви «Л» вона в нас є,
Та місце в азбуці у неї є своє.

І ,навіть,голос деренчить,
Коли цей  звук у нас  звучить.
Він є твердий, і є м»який,
А голос наш дуже гнучкий.

Із притиском ми звук цей  вимовляєм,
Твердий й м»який ми відрізняєм.
Промовим слово-чуємо різницю,
Де твердо і де м»яке-нам не помилиться.

Коли ця  буква полежать захоче,
Ми допоможем в  цьому їй охоче.
Коли на спину лягти може,
На равлика  тоді вона є  схожа.

Тоді  буває важко розпізнати
І допомоги треба нам чекати,
Щоб розпізнать де буква .а де равлик-
Нам допоможе в цьому лиш журавлик.

Вона хитрюща іноді  буває
І з нами у  піджмурки грає.
Та ми якщо уважні з вами будем,
То який  вигляд  буква має-не забудем!

                11.11.2010