Буква Ч

Клавдия Дмитрив
Буква  " Ч"

Ось скажу вам таку  річ:
Я  читаю  слово  ПІЧ,
Й не могла  я  пригадати
Букву  "ЧЕ"  з чим порівняти.

Довго  думала-гадала,
Та  й  ,нарешті,пригадала
На що  буква  "ЧЕ"  в нас  схожа,
Дуже  гарна,дуже  гожа.

Пригадала  хлопчаків,
Що бешкетували
Й  вверх ногами свій  стілець
Вони  обертали.

Буква  "ЧЕ",мой  той  стілець,
Догори ногами
На урок  до нас прийшла
Й є  сьогодні  з  нами.

Саме  ЧАС,нам дорогий,
Вона  починає
І ЧИТАННЯ  наш урок
Вона не минає.

Саме  буква "Ч" у  слові
Стоїть на початку.
Й  дуже часто в  нашій  мові
Нам дає  загадки.

Ті  загадки відгадати
Не завжди вдається,
Тоді  буква виглядає
Й над  нами сміється.

Бо вона стоїть не завжди
На  початку  слова,
А  й всередині й в кінці
Схована  чудово.

Головне  не переплутать
Де в нас  буква,де  стілець,
Бо  образиться  назавжди
Й нашій  грамоті  кінець.

Замість слова  ЧЕРЕПАХА
У нас вийде СТІЛЬЦЕПАХА.
Замість слова ЧИТАНКА
Вийде СТІЛЬЦЕИТАНКА..

Замість слова  ЧЕРЕПИЦЯ
Ми утворим СТІЛЬЦЕРПИЦЯ.
Ну і  замість ЧЕБУРАШКА
Вийде слово СТІЛЬЦЕБУРАШЕКА.

То ,щоб  цього в нас не  сталось
Й  буква  назавжди зосталась,
Треба  дуже    добре  знати,
Як читать її й  писати.

І ні  з  чим не  переплутать,
Бо  вже потім не розплутать,
Й не знайти відомих  слів
І  стілець,хто де  сидів.

         27.10.2010