Буква Ь

Клавдия Дмитрив
             ‘’ Ь  ‘’

                Повідомлення теми

Сьогодні з вами на уроці
Ми вивчим літеру цікаву,
Яка не має свого звука,
Але виконує важливу справу.

Ця буква зветься М’ЯКИЙ ЗНАК
І лиш вона зробить це може:
І РИС-рослину, і РИСЬ –тварину
Нам відрізнити допоможе.

Тому терпіння набирайтесь,
Уважністю ви запасайтесь
Й де треба буква ця, де –ні,
Сьогодні ви навчайтесь.
   
                Пояснення букви

А я всього лиш  м’який знак,
Але без мене теж ніяк.
Ніяк не вийде слово ДЕНЬ
І не напишуть слово ПЕНЬ.

Мене не треба забувати,
Про мене треба пам’ятати.
Не пропускать мене в словах,
Бо полечу,неначе птах.

Й ніхто мене вже не впіймає,
Й в словах мене не прочитає.
Й не повернусь я у  абетку,
І не потраплю у ґазетку.

Без мене втратять зміст слова
І заболить вас голова,
Як слово правильно писать
Й заміну де мені шукать.

Та ви заміни не знайдете,
Хоч гори й доли ви пройдете,
Бо навіть звука я не маю,
Лиш м’якість на письмі я позначаю.

Лиш для пом’якшення годжусь,
Але за це я не серджусь.
Я тільки вірно буквам служу
І в дощ,і в спеку й,навіть,в стужу.

Тому  мене  не  забувайте,
Про мене  всі ви пам’ятайте,
Хоч я лиш  буква  ,а  не  звук,
Зате я  подруга наук.

Скільки наук  прийшлось  пройти,
Застосування  віднайти,
Кому і як  можу  служити
Й  що  мушу я в абетці  жити.

Тому  мене  не  загубіть,
У  пам’яті  ви збережіть,
Адже  я знак не  будь –який,
А  називаюсь  я М’ЯКИЙ!!!

                ЗАКРІПЛЕННЯ


Давайте ми попрактикуєм,
З вами добре поміркуєм:
Чи потрібна буква ця
У закінченні СТІЛЬЦЯ?

(звуковий аналіз слова СТІЛЕЦЬ)


ПІДСУМОК УРОКУ


А тепер давайте з вами
Ми до висновку прийдем.
То ж для чого нам ця  буква
Й де її тепер знайдем.

ПОДЯКА ДІТЯМ

А тепер моє спасибі,
Що ви працювали.
Й букву,яка м’яким знаком зветься,
Ви запам’ятали.

                26.10.2010