Джон Уилмот, граф Рочестер 1647-1680. Песня

Лукьянов Александр Викторович
Джон Уилмот, граф Рочестер (1647-1680)

 Песня («Краса, ты злобно не гляди…»)

Краса, ты злобно не гляди
 На твоего раба;
 Того презреньем награди,
 Притворство у кого в груди;
 От глаз других – восторгов жди:
 Любовь в них и мольба.

 Иль твой пристрастен властный взгляд,
 Иль глуп весь род людской:
 Пока скорблю я без отрад,
 Бездушно гордецы кричат:
 Её краса – не смертный ад,
 Зачем ей быть благой.

 Но им в свободе славы нет:
 А мне в цепях – успех;
 Я был не мстителен средь бед,
 Ты – не каралась средь побед,
 Хотя тебя за весь твой вред
 Любил я больше всех.



 John Wilmot, Earl of Rochester (1647-1680)

 A Song

 Insulting Beauty, you mispend
 Those Frowns upon your Slave;
 Your Scorn against such Rebels bend,
 Who dare with confidence pretend,
 That other Eyes their Hearts defend, 5
 From all the Charms you have.

 Your conquering Eyes so partial are,
 Or Mankind is so dull,
 That while I languish in Despair,
 Many proud senseless Hearts declare, 10
 They find you not so killing Fair,
 To wish you merciful.

 They an Inglorious Freedom boast;
 I triumph in my Chain;
 Nor am I unreveng’d, though lost; 15
 Nor you unpunish’d, though unjust,
 When I alone, who love you most,
 Am kill’d with your Disdain.

Authorship: Attributed to Rochester in Examen Poeticum:
 being the Third Part of Miscellany Poems (London, 1693).
 Copy-text: Examen Poeticum: being the Third Part of Miscellany
 Poems (London, 1693), pp. 381–2.
 First publication: As copy-text.


 JOHN WILMOT,EARL OF ROCHESTER.
 THE POEMS AND LUCINA’S RAPE.
 A John Wiley & Sons, Ltd., Publication, 2010. Р.47.