***

Денис Майданюк
СОЛО ДЛЯ ГОДИННИКА З БОЄМ.
(*фантасмагорія).               
      
          
                — Помирай, Семене, — сказав Григорій,—
                та вже, як помреш, подай мені знак
                з того світу, де ти там будеш — 
                в раю чи в пеклі — і як тобі там...
               
                (Олександр Петрович Довженко, Земля)


кімната. вікно.
Він чи може Воно
сидить на підвіконні.
скажи: хіба ревуть воли,
як ясла повні?
а коні? люди та ікони?
всі ревуть, як вміють.

сльози ллються люто.
Ґертрудо! Час випити отруту.
час лишити по собі купу брутто,
купу бруду та сміття.
нам не буде, нам немає вороття,
як немає від хвороби ліків.
з берегів виходять ріки.
повінь. час зробити сповідь.
чуєш?! Подай мені знак!

тік-так! тік-так! тік-так! —
це соло для годинника з боєм
нас в кімнаті залишилося двоє:
я і ще один я. *фантасмагорія.
разом нас трошки менше, ніж два.
разом трішки більше, ніж півтора.
лікарю! де твій магічний ліхтар?

тік-так! тік-так! тік-так!
відповідь завжди або ні, або так,
та жодних наразі немає питань.
всі хочуть бути. бути "там",
десь у іншому просторі.
продовжуй мені читати
свої бридкі історії,
Людино з крейди і диму.
ніщо вже не видається дивним.

в'язниця моєї душі — ця кімната.
на вікні — ґрати.
зі смертю грати у шахи. час.
страх сховає до шафи. нас.
на вічне життя ще один шанс
я втратив століття тому
чорне пальто так личить "йому",
як і мотузкою пов'язаний шарф.
ти, моє "другий"! вдягни рукавички.
ще трошки і я стану вічним.
вічність дивиться мені у вічі.
дзеркала двері закриються двічі.
хочеш влаштуємо пікнік на узбіччі?

гасне свічка. диви!
ми по той бік потойбіччя.
чверть на дванадцяту ночі.
дзеркало. чужі карі очі.
Воланд наспівує арію ночі.
надворі прохолодно та темно.
цього твору тема —
табу та тотеми.
гіпотеза стає теоремою.

боже, я — вільний!
я — божевільний!
над головою німб.
такий дивний та білий,
як хмара. я марю.
всі хочуть небесної манни,
видовищ та хліба,
либонь диво
сьогодні не станеться.
у дзеркалі хтось посміхається. криво.
як ти там, друже мій милий?
подай мені знак!

тік-так! тік-так! тік-так! —
це соло для годинника з боєм
нас в кімнаті залишиться двоє —
я і ти, що застряг на підвіконні...

26.07.2012

*Фантасмагорія — вид спектаклю, придуманий у 18 сторіччі у Франції, у якому з допомогою магічного ліхтаря показували образи привидів, мертвих, різних страховиськ.