Сум

Алексей Ковалевский Укр
Свободу пив. І гехав кварту
Об стіл дубовий. Як в труну
Гатив.
              Життя і смерть на карту —
За шир тісну і навісну.

І за пісну оцю дуроту —
Хлистать зелене у шинку —
Аж зводить вилиці.
                Й сволоту
Весь час тримати на курку.

Гей, хто там ще? Який суціга
Продасть паливоду?
                Та він!..
А чорт показує на мигах:
Їх — семеро, а ти — один.

— Нехай! —
                І вкотре під землею
Перевертнів переверта
Це гупання, ця ахінея,
Ця войовнича простота.

Не пив би так, а з паном Богом
Порозмовляв на самоті.
Бо тут могили —
                за порогом,
Хрести —
                тополеньки круті.

Їм сіверко рахує ребра,
Як рахував тобі москаль
В острозі —
                лиш за клаптик неба,
За вікову твою печаль...