Кит. Хилэр Беллок

Марк Полыковский
Кита, что плавает во льдах,
     Не сваришь на обед
И не обжаришь в сухарях –
     Не оберёшься бед.

Зато в нём есть китовый жир –
     Под кожею, внутри,
Полезен он, как эликсир, -
     Его там тонны три.

Малыш, что кит – не просто зверь,
     Ты должен не забыть,
Иначе в Оксфорде, поверь,
     Профессором не быть.

10.08.12

   THE WHALE

The whale that wanders round the Pole
     Is not a table fish
You cannot bake or boil him whole,
     Nor serve him in a dish;

But you may cut his blubber up
     And melt it down for oil,
And so replace the colza bean
     (A product of the soil).

These facts should all be noted down
     And ruminated on,
By every boy in Oxford town
     Who wants to be a Don.